A szilva betegségei (kórokozók, kártevők) és az ellenük való védekezési lehetőségek a kertbaratbolt.hu ajánlásával

Kórokozók és az ellenük való védekezési lehetőségek:

A szilvafát leggyakrabban a monília és a vírus okozta Szilvahimlő károsítja valamint gombás eredetű betegségek mint például a tafrina, rozsda, polisztigmás vörösfoltosság, levéllyukacsosodás.

Monília:

napjaink legsúlyosabb, csonthéjas gyümölcsöket is megtámadó betegsége. A kórokozóról és a védekezési lehetőségekről a „Monília: csonthéjasok és az almatermésűek pusztító betegsége” című cikkünkben olvashat részletesen.

Szilvahimlő (Plum pox potyvirus):

A betegségre utaló tünetek levélen és termésen is jelentkeznek.

Tünetek a levélen: apró 2-3 mm átmérőjű sárgászöld foltok, melyek később nagyobb átmérőjű gyűrűkké változik.

Tünetek a gyümölcsön: apró, szabálytalan alakú besüppedő foltok melyek már érés előtt észlelhetők, érési folyamattal párhuzamosan fokozódik, így a termés kissé torzul, íztelenné válik, létartalma csökken. Gyakran mézgaképződés is tapasztalható. A mag csonthéján is sötétbarna foltok láthatóak. Érzékenyebb fajták esetében terméshullás várható.

A fák élettartama jelentősen lerövidül.

A védekezés alapja a megelőzés! Ha a vírus megtámadta növényünket meggyógyítani nem lehet, a fertőzött fákat ki kell vágni és meg kell semmisíteni, hogy a vírus továbbterjedését megakadályozzuk.

 • ellenőrzött forrásból származó, vírusmentes oltványok telepítése
 • levéltetvek elleni folyamatos védekezés, ugyanis a vírus terjedésének fő okozói!!!
  • Nyugalmi időszakban (legkésőbb rügypattanásig) 1-2 alkalommal elvégzett olajos 
  • lemosó permetezés nagymértékben ritkítja a levéltetvek áttelelő alakját (tojásokat).  
  • Ajánlott  készítmények: Olajos rézkén, Nevikén, Agrokén
  • Vegetációs időszakban használható növényvédő szerek: Mospilan 20 SG, Teppeki,  Decis, Full 5 CS, Karate 2.5 WG.  
 • vegetációs időben végzett metszési munkák során a metszőollót fertőtleníteni kell

Szilva tafrinás betegsége (Taphrina pruni, Taphrina insititiae):

Kialakulására hűvös, csapadékos időjárás esetén számíthatunk, megjelenése jelentős termésveszteséget is okozhat. Fertőzési időszak: rügypattanástól gyümölcskötődésig.

A Taphrina pruni a gyümölcsöt támadja, torzulást (bábaszilva) okoz. Az első tünetek megjelenése terméskötődés után észlelhető. A gyümölcsök megnagyobbodnak, laposodnak és kissé görbülnek. Később a termés ráncosodik, felületén lisztszerű bevonat képződik. A beteg gyümölcsöknél a csonthéjas magház hiányzik.

A Taprhrina insititiae gomba az idősebb fákat támadja. Jellemző tünete, hogy az ágak szabálytalanul nőnek, a fa elseprűsödik. A levelek kisebbek, csavarodottak, fonákjukon fehéres bevonat.

Védekezés:

 • gyümölcsmúmiák, fertőzött vesszők és levelek összegyűjtése és megsemmisítése
 • lemosás réz tartalmú készítményekkel: Rézoxiklorid 50 WP, Funguran-OH, Bordói por, Cuproxat FW, Rézkén 650 FW
 • Virágzáskor Topas 100 EC-vel végzett monília elleni védekezés segít a kórokozó visszaszorításában.

Szilva polisztigmás betegsége (vörösfoltosság) Polystigma rubrum:

Gyakran előforduló levélbetegség. A termésen közvetlenül nem jelentkezik, de az asszimilációs felület csökkenése miatt minőségi és a mennyiségi kár keletkezik.

A betegségre utal, hogy a fiatal leveleken apró 1-2 mm átmérőjű sárgászöld színű foltok jelentkeznek, melyek növekednek és elérhetik a 2-3 cm-t is, színük pedig sötétnarancsra változik, középen apró, fekete foltokkal (szaporító képletek). A foltok a levél színén besüppednek, a fonákon pedig dudorok alakulnak ki.

Védekezés:

 • beteg levelek összegyűjtése és elégetése vagy talajba forgatása
 • réz tartalmú készítményekkel (Funguran-OH. Champion, Rézkén 650 FW) lemosó permetezés, ami ismételhető.
 • sziromhullást követően 3-4 alkalommal Manzate 75 DF, Dithane M-45.

Szilvarozsda (Tranzschelia pruni-spinosae, Tranzschelia discolor):

Csapadékos tavaszi időjárás esetén a nyár második felére számíthatunk járvány szintű elterjedésére.

Tünetek: a levélszínén kezdetben szögletes szélű, apró, sárga foltok jelennek meg, melyek a későbbiekben szürkésbarnává színeződnék és elhalnak, nekrotizálódnak. A fonáki részen kerek barna színű rozsdatelepek képződnek. Szellőrózsa közelségében sűrűbben tapasztalhatjuk a betegséget, ugyanis a gomba a szellőrózsa rügyeiben is áttelel.

A kórokozó jelenlétében a fa legyengül, termőképessége csökken a lombozat a vártnál hamarabb lehullik.

Védekezés:

 • lehulott levek összegyűjtése és megsemmisítése, köztesgazda távol tartása
 • sziromhullást követően Dithane M-45, Manfil 75 WG készítmények kiválóak a megelőzésre. Használatuk június végéig javasolt.

További ritkábban előforduló betegségek: agrobaktériumos gyökérgolyva, lisztharmat, szilva törpülése, verticilliumos hervadás, fómás betegség, sztigminás levéllyukacsosodás.

Kártevők és az ellenük való védekezési lehetőségek:

Szilvamoly (Grapholita funebrana)

A kártevő kizárólag a gyümölcsöt károsítja, nem megfelelő védekezés esetén akár 50%-os termésveszteséggel is számolni kell. A gyümölcs felületére rakott petékből kikelő lárva berágja magát a gyümölcsbe. A berágás helyén gyakran mézgásodás tapasztalható. A károsított gyümölcs kényszerérett, ürülékkel szennyezett, fogyasztásra alkalmatlanná válik. Kártétele utat nyithat a monília fertőzésnek, ami fokozza a védekezés szükségességét.

Védekezés:

 • kora tavaszi olajos lemosó permetezés nagyban ritkítja a törzsbe rágott üregekben áttelelő lárvák egyedszámát. Ajánlott készítmények: Vegarep EC, Agrokén, Nevikén, Olajos Rézkén, Vegesol RS.
 • Csapdázás (lárvák és kifejlett szilvamolyok ellen is lehetséges):
  • Lárvák ellen: a tavasszal felfelé induló lárvák ellen jó eredménnyel védekezhetünk a Biocont Hernyófogó öv segítségével, melybe a kártevő egyszerűen beleragad, így nem tudja károsítani a gyümölcsöt.
  • Kifejlett szőlőmolyok ellen: elsődleges célja a rajzásmegfigyelés, de nagyon sok moly is összegyűjthető vele, ami szerencsés esetben a kémiai védekezés szükségességét is megszünteti. A kifejlett kártevőt a Reagron Szilvamoly alapcsapda nagyszerűen befogja.
 • Nagy egyedszám esetén a vegyszeres védekezés elkerülhetetlen. Ajánlott szerek: Dimilin 25 WP (lárvák ellen), Dipel DF (lárvák ellen BIO), Decis, Full 5 CS, Karate 2.5 WG.

Polskaszagú szilvadarázs (Hoplocampa minuta, Hoplocampa flava)

Az egyik legfontosabb szilva kártevő. 1 lárva akár 4-5 gyümölcsöt is károsíthat!

A kártevő jelenlétére utal, hogy a fejlett szilván két eltérő méretű nyílás van, a kisebben a fiatal lárva hatol be, a nagyobbon, pedig a fejlettebb lárva hagyja el a gyümölcsöt. A lárva teljesen kirágja a gyümölcs belsejét (a magot is), az üreget pedig fekete színű ürülékével tölti meg. A fertőzött gyümölcsnek és a szétnyomott lárvának jellegzetes poloska szaga van. A fertőzött szilva lehullik a fáról.

Védekezés:

 • lehullott gyümölcsök összegyűjtése és megsemmisítése
 • rajzásmegfigyelés, csapdázás a permetezési időpont optimális megválasztásához. Erre a Biocont fehér színű rovarfogó lapok alkalmasak.
 • kémiai védekezést megnehezíti, hogy a szilvadarazsak rajzása virágzási időszakra tehető. Javasolt közvetlenül sziromhullás után védekezni az alábbi készítmények valamelyikével: Mospilan 20 SG, Spilan 20 SG. Ezen növényvédő szerek a méheket nem károsítják, igény esetén virágzáskor is alkalmazhatók.

A tavaszi olajos lemosó permetezés szükségessége nagyon fontos, de a Poloskaszagú szilvadarázs áttelelő lárváinak egyedszámát nem csökkenti, mert azok a talajban telelnek át.

Levéltetvek (Hyalopterus pruni - Hamvas szilva levéltetű, Brachycaudus helichrysi - Sárga szilva levéltetű, Brachycaudus schwartzi - Fekete szilva levéltetű)

A legnagyobb kárt a különféle vírusok terjesztésével (köztük a Szilvahimlő) okozzák (vírusvektorok). A levelek szívogatásával a fa rendkívül legyengül, betegségek könnyebben támadják meg, a termés mennyisége és minősége is romlik. A levelek deformálódnak, csavarodnak, megsárgulnak és hervadnak. A tetvek által kiválasztott mézharmaton a korompenész könnyedén megtelepszik. Szaporodásuk rendkívül gyors, folyamatosan kell ellene védekezni.

Védekezés:

 • Olajos lemosó permetezés csökkenti az áttelelő tojások számát. Ajánlott készítmények: Vegarep EC, Agrokén, Nevikén, Olajos Rézkén, Vegesol RS.
 • a fákra kihelyezett sárga színű rovarfogó lapok növényvédő szer mentesen fogják be a tetveket
 • mechanikai védekezésként a fertőzött hajtáscsúcsok, levelek eltávolítása jöhet számításba
 • kémiai védekezésre az alábbi készítmények javasoltak: Mospilan 20 SG, Spilan 20 SG, Teppeki, Full 5 CS, Karate Zeon, Karate 2.5 WG.

Érés közeli időpontban végzett permetezésnél a megfelelő növényvédő szer kiválasztásának fontos szempontja az Élelmezés-egészségügyi várakozási idő! Betartása minden esetben kötelező! Felszívódó szerek használata érés közelében nem javasolt.

A szilvát még az alábbi kártevők is megtámadhatják, károsíthatják:

Cserebogárpajor, Csemetebogár, Szilva-pajzstetű, Piros gyümölcsfa takácsatka, Szilva gubacsatka, Bronzos színű szilvaeszelégy.

Növényvédelmi ajánlás:

 • fagyok után metszés. A keletkezett sebzések lezárása fasebkezelő készítményekkel: Fagél, Biocera
 1. permetezés: metszést követően lemosás (nagyon fontos!!!) az áttelelő kórokozók és kártevők gyérítésére Vegarep EC, Agrokén, Olajos Rézkén, Vegesol RS.
  • lemosást követően a Biocont hernyófogó öv kihelyezése (Szilvamoly lárvája ellen)
 2. permetezés: fehérbimbós állapotban monília ellen Chorus 50 WG.
 3. permetezés: virágzáskor Topas 100 EC monília ellen (ha lehetséges ismételjük meg).
  • Biocont fehér színű rovarfogó lap kihelyezése (Poloskaszagú szilvadarázs ellen)
 4. permetezés: sziromhullás után (május közepe) Dithane M-45 (polisztigmás betegség és szilvarozsda ellen) és Mospilan 20 SG (poloskaszagú szilvadarázs, levéltetvek ellen).
  • Reagron Szilvamoly alapcsapda kihelyezése
 5. permetezés: terméskötődés idején (május vége) Dithane M-45 (polisztigmás betegség és szilvarozsda ellen) és Dimilin 25 WP (szilvamoly ellen).
 6. permetezés: gyümölcsnövekedés időszakában (június) Dithane M-45 (polisztigmás betegség és szilvarozsda ellen) és Full 5 CS (szilvamoly, levéltetvek ellen) valamint Damisol Kondi a növény kondíciójának javítására és a szebb termés eléréséhez.
 7. permetezés:  gyümölcsnövekedés (június-július) Teppeki (levéltetvek ellen) és Wuxal Super tápanyag-utánpótlásra.
 8. permetezés: gyümölcsnövekedés vége, érés kezdete (július vége-augusztus) Karate 2.5 WG (levéltetvek ellen), Ferticare III. (10-5-26) a kiváló beltartalmi értékért.
 9. permetezés (ha szükséges): érés idején levéltetvek ellen Karate 2.5 WG és termésrothadás ellen Teldor 500 SC.
 10. -11. permetezés: őszi lemosó permetezés réz tartalmú készítményekkel (Rézoxiklorid 50 WP, Funguran-OH, Bordói lé, Rézkén 650 FW).

 

Szerző: Veren László