Csökkentsük már tavasszal az éves növényvédelmi kiadásainkat lemosó permetezéssel!

A szeles, csapadékos, hűvös napok eltelte után kiemelkedő fontosságú a kórokozók és kártevők elszaporodásának megelőzése érdekében a tavaszi lemosó permetezés. Időnk kevés, a fák hamarosan virágzásnak indulnak!

Mielőtt elkezdenénk a lemosást szükséges néhány feladat elvégzése:

  1. a tél folyamán fagykárt szenvedett, eltört ágak eltávolítása,
  2. metszés, mert így kevesebb növényvédő szert kell felhasználni, valamint a kisebb metszési felületek (ahol nem használunk fasebkezelőt) fertőtlenítve lesznek, ha réz tartalmú készítménnyel végezzük a lemosást.
  3. a nagyobb metszési felületek lezárása fasebkezelő szerekkel, melyek a kórokozók bejutását gátolják,
  4. a törzs és vastagabb ágak megtisztítása az elhalt kéregmaradványoktól.

A tavaszi lemosó permetezés fő célja a növények fertőtlenítése és az áttelelő kórokozók, kártevők gyérítése. Ha jól megválasztott növényvédő szerrel, szakszerűen elvégeztük a lemosást a vegetációs időszakban lényegesen kevesebb kórokozóval, kártevővel kell számolnunk. Ennek egyik előnye, hogy kevesebb növényvédő szert kell felhasználni, ami olcsóbbá teszi a termesztést és kevesebb vegyszer hatóanyag-maradék kerül a szervezetünkbe.  

Fontos, hogy csakis szélcsendes időben, megfelelő védőruházatban végezzük el a permetezést!

A lemosást nagy lémennyiséggel végezzük úgy, hogy a fa törzsén és ágain folyjon a permetlé.

A használható szereket tekintve megkülönböztetünk:

1. A gombás és baktériumos betegségek ellen használható szereket.

Ebbe a csoportba a réz és kén tartalmú szereket soroljuk.

A réz csökkenti a tűzelhalás, monília, tafrinás levélfodrosodás, brumeriellás levélfoltosság, vesszőbetegségek stb. kialakulásának esélyét. A kórokozók ritkításán kívül a réznek  élettani előnye is van, ugyanis a növény szövetei erősebbé válnak és a metszés során keletkezett sebek is gyorsabban gyógyulnak. Lemosásra használható réz tartalmú szerek: Bordói lé Neo, Cuproxat, Rézoxiklorid, Champion, Funguran-OH  stb.

A kén a lisztharmat gombák áttelelő alakját pusztítja és atkagyérítő hatása is jelentős. Kénes szerek: Bordói lé + kén Neo, Rézkén.

2. Az atkák és rovarkártevők ellen használható szereket.

A kártevők ellen az olaj tartalmú növényvédő szerek használhatók lemosó permetezés alkalmával. Az olaj vékony filmréteget von a növényre, ami alatt a kártevők megfulladnak.  Olaj tartalmú lemosó szer: Vegarep EC.

3. Kombinált szereket.

A kén és az olaj együttesen a Nevikén, Agrokén szerekben található.

A kórokozók és kártevők együttes gyérítésére a réz + kén + olaj tartalmú szerek alkalmasak: Vegesol RS, Olajos Rézkén. Mi ezeket ajánljuk leginkább!

Nagyon fontos, hogy a lemosó permetezést zöld- illetve pirosbimbós állapotig (a felhasznált növényvédő szertől függően) el kell végezni! Fehérbimbós állapotban a lemosást nem javasolt elvégezni, perzselést okozhat! Ilyen fejlettségi fázisban csonthéjasoknál már a monília elleni speciális készítményekkel kell permetezni! Almatermésűekben pedig a lisztharmat és varasodás elleni küzdelem speciális készítményei használatosak.

 

Szerző: Veren László